Friday, April 11, 2008

Lopend vuurtje

Als een lopend vuurtje ging deze week de Olympische vlam door de straten van San Francisco. Bij tijd en wijle afgeremdt door een minder valide toortsdrager maakte de stoet zich een weg door de streets of San Francisco. Uit vrees voor uit de hand lopende demonstraties door Tibetaantjes en hun supporters werd op het laatste moment de route enigszins aangepast. Een en ander tot grote onvrede van een contigent toegestroomde enthousiastelingen.

Duizenden met vlaggen gewapende lieden stonden te wachten op een vlam die nooit kwam. "a once in a lifetime moment" werd wreed verstoordt door dreigende escalatie van de Free-Tibet movement. Angst voor herhalingen van Londen en Parijs brachten onze flamboyante burgemeester ertoe de vlam na het ontsteken in een busje te dirigeren en de feitelijke "run of the torch" mijlen ver van de oorspronkelijke corridoren te starten.

Het liberale karakter van de Bay Area maakte dat vergif kon worden ingenomen op massa's betogers die gewapend met donkerblauw met rode vlaggen en spandoeken de straten van 415 zouden bevolken. Beelden van met brandblussers gewapende betogers stonden op het hoornvlies van de lokale overheid gegrifd en Mayor Newsom wilde kost wat kost voorkomen dat idem beelden vanuit San Francisco de wereld over zouden gaan.

Triest heel triest dat het allemaal zo moet. Begrijp me goed ik ben het ronduit eens met de demonstranten en criticasters van het Chinese regime; wat in Tibet gebeurt is niets meer of minder dan wat onze vriendelijke oosterburen ooit hebben geflikt. Voor zover we weten worden de Tibetanen niet massaal onder de douche gejaagd maar het staat als een paal boven water dat de leiding in Beijing het met mensenrechten zo nauw niet neemt. Het is dan ook te billijken dat de wereld protesteert tegen alles wat China doet in Tibet. Maar is het nou echt noodzakelijk om de fakkel uit de handen van een fragiele dame te rukken, lopers met poederblussers te belagen of als voetbalhooligans op de olympische vlamdragers af te stormen? Voor velen van deze speciaal geselecteerden is het dragen van de fakkel een grote eer en een droom die uitkomt. Een droom die door een verkeerde vorm van protest wreed verstoordt werd.

No comments: