Sunday, March 23, 2008

Bang! You are dead!

"The right to bare arms" is in de Amerikaanse grondwet vastgelegd. Ieder Amerikaans staatsburger heeft dus het grondwettelijke recht om 1 of meerdere vuurwapens te bezitten en indien nodig te gebruiken in gevallen van noodweer. Gevolg is een levendige handel in pistolen, jachtgeweren en meer van dat soort rommel. Alles is door middel van vergunningen redelijk strak geregeld. Zo kan je geen vergunning krijgen als je in het bezit bent van een strafblad, zijn volautomatische wapens verboden enzovoort.  
 
Het komt echter met grote regelmaat voor dat legitieme wapens zich toegang verschaffen tot het criminele circuit om daar samen met illegale verwanten voor dood en verderf te zorgen, Beelden van bendes die meningsverschillen beslechten in de straten van grote steden zijn helaas niet alleen present in de films die menigeen op het puntje van de stoel doen zitten; het gebeurt echt. Ook de paradijselijke omgeving van de Bay Area is daarop geen uitzondering. In Oakland, aan de overkant van de baai, zo'n 40 kilometer van onze residentie vliegen zo nu en dan de kogels om de oren van de inwoners.
 
Recente slachtoffers zijn een 71 jarige man en een snotaap van 15 jaar. Beiden lieten het leven, niet door rivaliserende bendes of rondvliegende kogels, maar door kogels afgevuurd door leden van de plaatselijke hermandad. Eerdergenoemde wa-wa's dachten namelijk dat het een aardig idee was om al dan niet geladen of echte vuurwapens te richten op de mannen en vrouwen in uniform. Daar er tegenwoordig replica's in omloop zijn die niet of nauwelijks van echt te onderscheiden zijn neemt men geen risico en wordt het richten van een, al dan niet echt vuurwapen, de dombo in kwestie doorgaans fataal. "Bang, you are dead!"
 
Uiteraard roepen dergelijke incidenten op tot protesten van vrienden, familie en toevallige oproerkraaiers. Terwijl de hele omgeving weet dat de slachtoffers lange tijd solliciteerden naar ellende van catastrophale omvang kan het natuurlijk niet zo zijn dat de arm der wet het recht in eigen hand neemt en uit zelfverdediging de lokale belhamels het leven uitknalt. Men kan natuurlijk discusieren over de noodzaak van dodelijk geweld in zaken als deze maar het richten van vuurwapens op  en dus bedreigen van politieagenten is nou eenmaal niet het slimste wat je kan doen......
 
Het moet allemaal niet gekker worden.

No comments: