Saturday, February 04, 2006

Tegenstrijdige berichten

Donderdag was mijn vader jarig dus het was voor de van der Staps een bijzondere dag. 70 is een respectabele leeftijd die ik nog maar moet zien te halen. 70 jaar vol hard werken, zorgen voor zijn gezin en recent tobben met zijn gezondheid. Maar hij heeft het toch maar mooi geflikt; ik ben trots op hem.

De titel van deze blog slaat dan ook niet op hem maar meer op hetgeen hier in de States plaatsvond op dezelfde dag. February the second is namelijk Grounhogday. Wat voor dag? Groundhog day! Op deze dag ontwaakt eerdergenoemd dier, een soort uit de kluiten gewassen marmot, uit zijn winterslaap en voorspelt het weer van de aankomende 6 weken gebasseerd op het feit of hij al dan niet zijn schaduw ziet op het moment dat hij zijn hol verlaat. Het tafereel is het best te vergelijken met een tot leven gekomen alamak uit een plaats waarvan ik de naam niet zal noemen omdat het Enkhuizen is. Was het vroeger een bescheiden panel van weerofielen die Groundhogs als bijvoorbeeld Punxsutawney Phil uit Punxsutawney, PA die de harige slaapkop begroette om hem te consulteren over het weer van de aankomende weken, tegenwoordig worden deze extralarge hamsters door tienduizende, uitzinnig uitgedoste enthousiastelingen wreed uit de slaap gerukt. Nog voor de oogjes goed en wel geopend zijn flitsen honderden camera's als bliksemschichten door de vroege februari-ochtend. Phil en zijn vrienden moeten dus wel zo blind als Stevie Wonder zijn om hun schaduw niet te zien en daarmee is het dus altijd winter de komende zes weken.
Gek genoeg schijnen er hier in de omgeving diverse Groundhogs te wonen en de berichtgeving is nogal tegenstrijdig. Een van hen schijnt inderdaad het vermogen te ontberen om zijn eigen schaduw te zien en voorspelt dus een week of 6 prettig lente weer. Dit terwijl een andere 6 weken van gure winter voorspelt. Niet gek als je weet dat ze elkaars buren zijn met slecht 16 kilometer ruimte tussen hen.
And I though Erwin Krol was full of s***

Antwan

No comments: