Monday, October 17, 2005

San Francisco (2)

Was vrijdag een dag vol nostalgie, de rest van het weekend stond in het teken van eten, drinken en shoppen. Downtown San Francisco is een bij uitstek een plek om de je dollars flink te laten wapperen. Het centraal gelegen Union Square is perfect gearrangeerd uithangbord van het hedendaagse kapitalisme. Zonder al te rood over te willen komen is het een gegeven dat het wel een beetje minder zou kunnen. Winkelgiganten als Macy’s, Zachs 5th Av. en het vermaarde juweliershuis Tifanny zijn er niet te negeren. Een modaal maandsalaris kan er als een druppel op een gloeiende plaat en sneeuw voor de zon verdwijnen. Het contrast tussen arm en welvarend wordt er pijnlijk duidelijk als je tussen de dak- en thuislozen door van winkel naar winkel laveert. Maar goed; je kunt je er druk over maken, het helpt toch niet. Dan maar genieten van al het moois dat een metropol als San Fran te bieden heeft. De koddige trammetjes die als ware zij een speeltje van de Grote Vriendelijke Reus niets anders te doen hebben dan Powell Street op en neer te rijden. Vrolijk kingelend met hun koperen belletjes maakt het geheel een plesante indruk die je na een paar dagen flink dwars gaat zitten. Het vrolijke gebel muteert langzaam maar zeer zeker tot een bron van vederlichte irritatie. Zeker als het hotel waar je bivakeert op hemelsbreed zo'n 5 meter van der cable car rails ligt. Maar goed het hoort bij de stad en dus neem je het voor lief.
Ook stonden er het voorbije weekend wat afspraken met vrienden van Jill op de agenda. Het is altijd leuk en vreemd tegelijk als je mensen die je meer dan een jaar niet gezien hebt zomaar weer voor je staan, je de hand schudden of om de nek vliegen. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt vervolgens in vogelvlucht uitgewijdt over de huidige stand van zaken voor wat betreft woon- en werksituatie om voor je het door hebt praat je al weer over koetjes en kalfjes alsof je niet weggeweest bent. Het leven is goed en dat brengen we graag onder woorden.
Op een wat ongemakkelijke retourvlucht na (ondergetekende zat stuck en klem in een veel te krappe vliegtuigstoel) was het zonder meer een geweldig weekend. Voor herhaling vatbaar.

No comments: