Sunday, April 12, 2009

Passover Haggadah


Gisteren waren Jill en ondergetekende, op uitnodiging van een onzer vrienden, aanwezig bij een heuze Passover viering. Deze traditionele Joodse feestdag viert/herinnert de Exodus van het Joodse volk vanuit Egypte en alle rompslomp die dat voor de zionisten met zich meebracht,


Al op vroege leeftijd de kerk uitgebonjoured zijnde ging het hele religueze aspect van een en ander geheel aan me voorbij en voelde ik me bij tijd en wijle een oprechte huichelaar voor het meelezen van de verhalen en gebeden. Maar ik had de gastvrouw vooraf op de hoogte gesteldt van mijn gebrek aan hiernamaals-geloof en ik werd ervan verzekerdt dat het louter een sociaal gebeuren was familie en vrienden rond de dis plaatsnemen om onder het genot van een hap en een drank het verhaal van Mozes, de 10 plagen en de eerdergenoemde Exodus door te nemen. Een soort boekclub; maar dan anders....



Daar mijn huidige leven in Californie, met mijn baan, huis en boodschappen doen, al lang niet meer zo spannend is als de eerste maanden in de VS ben ik altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en het proeven van traditioneel Joodse gerechten leek me dus wel een Kosjer idee. Als wannabe-Jood zijnde heb ik in de afgelopen jaren hier al ontdekt dat het eten van een broodje droog vlees met knoflook-saus na de nodige pilzen in de kroeg geen traditioneel Joods maal is maar de spijzen die me gisteren onder de neus gedouwdt werden ware redelijk nieuw voor me. Avontuurlijk als ik ben heb ik elke dis aan een smaaktest onderworpen, daarmee voorbijgaand aan het feit dat sommige werkelijk niet om aan te zien waren. Ik zal u de namen en ingredienten onthouden maar het is veilig te zeggen dat ik een schat aan ervaringen rijker ben na gisteravond.
Vrolijk Pasen!!

1 comment:

Anonymous said...

En maar `Sjalom` roepen terwijl het al zo warm is.... (-:

Grrrrrrrrrrrrrreetz, Pielus.