Saturday, January 05, 2008

Thunder in Paradise

Staand op ons balkon schreeuwde ik met onbloot bovenlijf en gebalde vuist tegen de weergoden dat we het nu wel wisten. "We know we should not take you for granted" brulde ik met mijn ogen half dicht om het koude regenwater de toegang tot mijn hoornvliezen te onthouden en het schuim op de mond in een desperate poging de heerses van het weer op andere gedachten te brengen.
Ze, de eerdergenoemde weergoden,  zijn ons hier in The Bay Area doorgaans goed gezind. Zomers waarin het bijna nooit echt te warm wordt vloeien moeiteloos over in milde winters waarin een Hollander als ik nog met het grootste gemak gehuld in shorts en een t-shirt vrolijk door het leven kan stappen. De antieke slogan "Bounty, een stukje paradijs op aarde" laat zich door ondergetekende dan ook makkelijk verbasteren tot "Nor-cal een stukje paradijs op aarde" De Franse Riviera zonder fransen; iets waar ik jaren alleen maar van kon dromen en waar menigeen in Nederland jaloers op kan en zal zijn.
Om er echter voor te zorgen dat we er ons van bewust zijn hoe goed we het hier hebben en het niet vanzelfsprekend achten worden we zo nu en dan geconfronteerd met een wat minder appetijtelijke vorm weervorm. Afgelopen dagen was zo'n periode. Een krachtige zuid-Wester storm beukte op de kust van Noord California en bracht naast orkaan-sterke rukwinden ook water, heeeeel veel water. Snelwegen werden afgesloten, toegang tot bruggen over de baai werd ontzegdt als gevolg van omgewaaide vrachtwagens en 1.000.000 huishoudens zaten voor korte of langere tijd zonder stroom. Hellingen van heuvels die na dagen van regen in kolkende modderpoelen veranderen zijn over het algemeen geen reden tot juichen. Mudslides and Rockslides zorgden er voor dat wegen afgesloten werden voor alle verkeer en mensen in allereil huis en haard moesten verlaten. De schade loopt in de miljoenen, iets wat we ongetwijfeld terug zullen zien in een stijging van verzekeringspremies.
Gelukkig hadden we zelf geen schade en bleven langdurige stroomstoringen uit. Zo nu en knipperden de lichten, viel de tv uit en werd de tegenwoordig ozo belangrijke internetverbinding verbroken. Kortom het had erger kunnen uitpakken.Maar hopen dat de weergoden dra vinden dat we onze les weer hebben geleerd en stralen van zonneschijn onze kant oprichten. Een warm en droog klimaat went snel.
 
 
 

1 comment:

Anonymous said...

Het klinkt als een door de weekse dag in Washington.

Gelukkig ben ik aan het overdrijven maar een beetje zon hier zou niet gek zijn. Hier zijn de weergoden niet zo goed gezint.

Groetjes Cecile